We, too, make noises when we laugh or weep,
Words are for those with promises to keep.
– W. H. Auden

torstai 17. helmikuuta 2011

Shock & awe

SHOCK AND AWE -DOKTRIINI VALTAA ALAA KORKEIMMAN OPETUKSEN JA TUTKIMUKSEN TILUKSILLA






Joukko talonvaltaajia skuottaa rauhanomaisesti Senaatti-liikelaitoksen tyhjillään viruneen Polaari-rakennuksen Jyväskylän kampuksella keväällä 2008. Vallaton-dokumentin stillkuvissa välähtelevät banderollit: Tilaa kasvaa yhdessä. Autonominen tiedekunta. Tervetuloa! Kela kokoaa sanomaa: Työhuone kahdellekymmenelle. Ei vandalismille. Ei ostopakkoa. Saa oleskella ja vuorovaikuttaa ilman keinottelua. Vapaiden tilojen puolesta. - Tämä reaktiona sille, että ihmiset Suomessa pelkäävät eikä yhteiskunnan asioita ja julkista tilaa tohdita ottaa haltuun, dokumentin talonvaltaajasankari ynnää tapahtumien kulkua. Tästä seurauksena Keski-Suomen poliisi aitaa varoittamatta vallatun talon eristysnauhalla ja valtaajat häädetään hoodseiltaan 30 000 euron korvausvaateen ja sakkorangaistusten saattelemina. Jokaista valtaajaa kohden häätöoperaatiossa häärää kokonainen poliisieskadroona. Media seuraa tapahtumia ja otsikoi: Oireita nuorisoradikalismista. Katsoja ajattelee: Hyvä. Itsenäinen ajattelu sallittua. Aika järjestäytyä ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Dokumentti kokoaa ja kommentoi tapahtumien arkistomateriaalia hienovaraisesti sortumatta alleviivauksiin.

Katse suuntautuu saneerattavasta erityispedagogiikan rakennuksesta takaisin tutkintotehtaaseen: Mitä kertovatkaan yhteisen yliopistomme laadunvarmistusjärjestelmien auditoinnit sisäilmapiiri-indikaattoreineen ja raportointijärjestelmineen lakiuudistuskäymisestä keskellä vallitsevaa epäluottamuksen kulttuuria tänä elämän keväänä 2011? Tutkijaliiton Polemos-sarjassa juuri ilmestynyt Yhteinen Yliopisto -teos pureutuu yliopistouudistukseen ja tietokapitalismin kurimukseen vastarinnan näkökulmasta. Vapaa sivistysyliopisto ja substanssiasiantuntemus vastaan pääomitettu kaupallinen tietotuotannon koelaboratorio. Turha luulla - OPM, yritykset ja elinkeinoelämä -, että nykyisessä kontrollikoneistossa heltiää keksintöjä ja luovia innovaatioita. Terve vastareaktio kontraproduktiiviselle nykyjärjestelmälle on systemaattinen alisuorittaminen. Kirjan teksteissä (I Kokemuksia yliopistoliikkeestä II Kritiikkiä ja näkökulmia yliopiston sisältä III Tieto, valta ja kapitalismi) on manifestiainesta: Hiiteen huononnukset ja taitamaton henkilöstöpolitiikka, sabotaasiviestintä, vuosikellokortit, mielivaltainen sijoitustoiminta, pääomittaminen ja tuottavamman tutkimuksen vaateet. Henkilökunnasta ja opiskelijoista nouseva omaehtoinen muutos on mahdollinen. Tulevaisuuden tieto- ja totuusarvoa etsiskellessä vaikuttaa voi alkajaisiksi vaikkapa vaatimalla kyseinen opus kaikkiin lähikirjastoihin ja lukemalla se - v i k k e l ä ä n !












P.S. How to avoid BRIMBYING - Berry Racism In My Backyard? Miten marjoja poimitaan -dokumentin kirpakan raikas katse ryydittää marjojen hiljaista matkaa poimurista liukuhihnapuimuriin: Suomen Savukoskella jokamiehenoikeudella poimituista marjoista 90 prosenttia päätyy Japanin ja Saksan markkinoille. Satokauden ajan marja on paikallisten ja thaimaalaisten ainut Lapin kulta. Luonnonvarojemme säilöntää ja kairan aarteita ei ole toistaiseksi kansallistettu. Marjastusrauhaa korpeen siis. Take a walk on the wild side. Koe kirkas etiäinen hiljaisuuden keitaalta, näe läheltä globaalin liikkuvuuden hammasratas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti